Kada je pravo vreme da dete počne da se bavi sportom

Deca, već od prvog podizanja i stajanja na noge sa nepunih godinu dana su veoma aktivna, a kada prohodaju, roditeljima, bakama, dekama i ljudima u njihovoj okolini je  potrebna dobra kondicija da bi ispratili sve njihove aktivnosti.

Zdrave navike se stiču u ranom detinjstvu, kao što su zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost.  Neka deca svoje prve sportske korake naprave sa svega nekoliko godina, dok neki roditelji smatraju da je pravo vreme za sport kada dete krene u školu. Mi smatramo da bi kod deteta trebalo usaditi naviku, i stvoriti mu ljubav prema sportu, a za to nikada nije prerano. Lopte od sundjera, kanap i platneni tuneli su samo neki od rekvizita koji se mogu koristiti u najranijem periodu. To su rekviziti kojima dete ne može da se povredi, ali mu mogu biti od pomoći pri razvijanju motoričkih sposobnosti i veština. Prednost bavljenja sportom, osim što se stiču zdrave navike je i sticanja navike za određene obaveze i posvećenost istom. Na ovaj način se dete uči disciplini, a samim tim što je na treningu sa svojim vršnjacima, i bavi se programom koji je prilagođen njegovom uzrastu, ne mora smatrati obavezom, već zabavom.
Ukoliko dete pokazuje interesovanje za neki sport, podržite ga u tome, a ukoliko ne pokazuje, potrudite se da mu pomognete da otkrije koji ga sport interesuje i podstaknite ga. Možete zajedno gledati neke sportove na televiziji i objašnjavati mu pravila istog, jer na taj način može doći do iskazivanja interesovanja.
Danas postoje sportovi za najmlađe, a ,,Korak po korak“, svoj specijalno prilagođen program za decu uzrasta od 3-6 godina sprovodi u vrtićima, gde deca boraveći svakodnevno u tim ustanovama imaju fizičku aktivnost i stiču naviku za spotom, što pruža veliku verovatnoću da će dete i nakon prelaska iz obdanista u školu nastaviti da se bavi sportom. Sportić za decu je veoma preporučljiv za najmladje. Oni se na tim časovima uče osnovama sporta, vežbaju motoriku, koordinaciju, određenim vežbama jačaju svoje telo, koriguju moguće deformitete poput ravnih stopala, krivih nogu i kičme i preventivno utiču na njihovu pojavu. Takođe, kroz te časove oni mogu da otkriju koji sport im se najviše dopada i za šta su talentovani i biti dalje usmereni na taj sport.  Dete takođe možete motivisati ukoliko mu predložite da pokuša da se bavi sportom kojim se bavi njegov najbolji drug/drugarica i na taj način može zavoleti neki sport.
Prevelika ambicija roditelja može negativno uticati na motivaciju deteta i stvoriti upravo suprotan efekat. Detetu treba pružiti priliku i podržavati ga sve dokle god je ono zainteresovano za to. Najbitnije je da se dete u tome oseća prijatno i da nakon svakog svog treninga ima utisak nekakve pobede, što ga može motivisati za dalje uspehe i više ciljeve.
Roditelji, učitelji i vaspitači su dečiji uzori i veoma je važno da ih podržavamo i podstičemo u najranijem periodu detinjstva.

Tekst: Tim USO “Korak po korak”

Fotografija:http://www.najboljamamanasvetu.com/2012/06/deca-i-sport-sta-bi-svaki-roditelj-trebalo-da-zna/