Korakom tradicije

“Korakom tradicije ”  je program za rano učenje narodne igre i tradicije u okviru redovnog vaspitno-obrazovnog rada. Namenjen je deci od  3 godine do polaska u školu.

[supsystic-gallery id=3]

Folklor podrazumeva našu tradiciju, običaje, i uopšte život naših predaka, ali je i uopšteno ime za umetnost kojom se bavimo, koja se zapravo odnosi na narodnu igru. Folklor je idealna fizička aktivnost za decu, kako za devojčice, tako i za dečake koja podstiče rad velike grupe mišića. Benefiti su to što deca razvijaju motoriku i centar za ravnotežu, muzikalnost, stiču brzinu, snagu, istrajnost, spretnosti i izdržljivost, kao i osećaj u prostoru i koordinaciju, jer su u isto vreme često uključeni pokreti, sinhronizacija ruku, nogu i pesama. Ujedno se kod dece podstiče emocionalni razvoj kroz individualnu igru, igru u paru i igru u grupi. Takođe pamćenjem koreografskih kombinacija i slika podstičemo razvijanje njihove memorije. Dečije igranje je pored kretanja i sredstvo za razvijanje karakternih osobina. Posebno se odnosi na snalažljivost, smelost i upornost. Igrajući, dete postaje snalažljivije, stiče potrebnu brzinu i koordinaciju , ritmičko izražaivanje uz muziku, a javni nastup daje važnost detetovoj ličnosti. Veoma je bitna i socijalizacija – deca se uče kako se ponaša u grupi i time da su svi jednaki, razvija se kolektivni duh i disciplina koja u kombinaciji sa učenjem kulture i tradicije svog i drugih naroda daje kvalitativno napredovanje u psihičkom razvoju deteta. Kao prednost folklora ističe se i to da folklor pohađaju i dečaci i devojčice, u mešovitom kolu gde držeći se za ruke stvaraju osećaj bliskosti i pripadnosti grupi. Takođe, muzika kod dece izaziva emocije i tada se luče seratonin i endorfin, odnosno hormoni sreće.
Upravo iz ovih razloga, USO ,,Korak po korak” ističe svoj verifikovani program narodne igre pod nazivom ,,Korakom tradicije”, koji je jedinstven, temeljno sastavljen i prilagođen deci uzrasta od 3-6 godina, sa željom da utičemo na njihov pravilan rast i razvoj koji sprovodi stručni tim, i saradnici obučeni u ovom centru.

Zbog jedinstvenosti programa za informacije o:
-Ciljevima programa za decu, roditelje, ustanovu i lokalnu sredinu
-Karakteristikama programa i način rada
-Očekivanim efekatima rada
-Evaluaciji programa
-Artikulaciji časa

Možete nas kontaktirati putem e-maila: usokorakpokorak@gmail.com

®NAPOMENA : Svi podaci sa ovog sajta su vlasništvo USO „Korak po korak“ . Svaka upotreba bez naše saglasnosti kažnjiva je zakonom.