Žmurke, lastiš, aračkinje baračkinje… Detinjstvo kakvo ste Vi imali priuštite Vašoj deci

 

Kada smo bili mali, nisu nam bile potrebne pogodne vremenske prilike da bismo ceo dan proveli napolju. Svi smo jedva čekali jutro da nastavimo igru od sinoć kada smo posle dvadesetog ,,Je l’ mogu još pet minuta” zaista morali kući. Da li ste i Vi bili od onih koji ni kada su žedni ne ulaze u stan, već im roditelji kanapom spuštaju flašicu vode sa sprata ili ulazili u najbliži restoran i tražili čašu vode ili da Vam napune tu istu flašicu? Kada je vreme za ručak, igračke smo ostavljali napolju, a kada se vratimo one su nas čekale da nastavimo sa igrom. Kući smo hteli da idemo oko 19h kada počinje crtani film (tako su nas roditelji ubeđivali), a možda ni tad ako smo se lepo zaigrali, jer je svima dobro poznato da je najbolja igra onda kad treba da se ide kući. Crtaće smo gledali i ujutru u 7h i to nam je bilo to. Nije bilo YouTuba, preuzimanja filmova sa interneta i bezbroj kanala na kojima se ceo dan prikazuju animirani filmovi, ali nisu nam ni bili potrebni (osim možda kada pljušti kiša ili kada smo bolesni, a tada smo gledali video kasete). Znali smo sami da se zabavimo. Lastiš, klikeri, školice, ćorave bake, lozinka, gluvi telefoni, žmurke, ledeni čika, između dve vatre, šuga i još bezbroj igara koje smo sami izmišljali…bili smo srećni! I naša deca su srećna, ali su navikli na drugačije, i srećnima ih čine druge stvari.
Mnogi školarci koji ne pohađaju klasičnu nastavu, već celodnevnu nastavu ili posle nastave idu u produženi boravak, provode u školi čak i preko 8 sati. Osim što mnoga deca provode toliko vremena u školi, veoma su angažovana i van škole, što podrazumeva razne sportove, učenje jezika i muzičke škole, što je svakako dobro, ali ne ostavlja dovoljno slobodnog vremena za slobodne aktivnosti, igru, razvijanje mašte i kreativnosti na način koji oni žele. Za vreme njihovog slobodnog vremena, koliko god to vreme bilo, odvojite ih od računara, video igrica, televizora, tableta i telefona. Iskoristite svaki Vaš slobodan trenutak da sa svojim detetom provedete kvalitetno vreme u prirodi igrajući se sa njima. Vi se možete zabaviti kao i oni, a naučićete ih neke od igara koje ste igrali kao mali i koje su još uvek vrlo zanimljive, ali pomalo zaboravljene. Organizujte izlete, budite svi zajedno, smejte se, zabavljajte se, uživajte, a mi Vam garantujemo divan provod za Vas i za vaše dete i beg od svakodnevice i briga. Neka Vam ovo postane zajednički ritual koji ćete sprovoditi sa svojom porodicom, a mi ćemo Vam dati mali podsetnik za neke igre koje će vas sigurno vratiti u detinjstvo i time motivisati da baš na ovaj način provodite slobodno vreme.

Vruće – hladno
Jednostavna igra sa dva i više igrača koja se može igrati i u kući. U njoj skrivač treba da sakrije određeni predmet dok ostali pokušavaju da ga pronađu. Skrivač rečima „Vruće“, „Hladno“ i „Mlako“ navodi igrače tj. objašnjava im koliko su udaljeni od skrivenog predmeta.
Vruće – blizu
Mlako – relativno blizu
Hladno – daleko

Školice
Školice je sjajna igra koju mogu igrati 1 i više igrača. Dovoljno je na betonu, kredom nacrtati kvadrate prema dobro poznatom rasporedu i u njih upisati brojeve od 1 do koliko god vam volja. Kada se završi sa crtanjem svaki igrač odabira, kamen ili neki teži predmet kako bi mogao sa startnog mesta da ubacuje isti predmet u kvadrate.
Ukoliko ubaci predmet u kvadrat skakutanje na jednoj nozi može da počne do kvadrata sa ubačenim predmetom. Kada igrač uskoči u kvadrat, potrebno je da uzme ubačeni predmet i da se vrati istom putanjom skačući na jednoj nozi. Bitno je napomenuti da, skačući, igrač ne sme da nagazi ivice kvadrata niti da se osloni na drugu nogu ili ruke prilikom uzimanja predmeta.
Pobednik je onaj koji uspe da ubaci i odskakuće od 1. do poslednjeg broja i unazad poštujući sva pravila.
Sjajna igra za razvoj motorike kod dece.

Lastiš
Na pominjanje imena ove igre ili reči „Esa esa sa…“ kod sagovornika koji zna o čemu je reč uvek se izkrade osmeh.
Za lastiš je dovoljan jedan ili više igrača koji, koristeći ruke i noge, (uz obavezno izgovaranje određenih reči u ritmu poskakivanja) skakuću preko lastiša (gumena traka za krojenje). Kombinacije i varijacije su bezbrojne tako da samo objašnjenje igre zavisi od stilova i krajeva u kom se odrastalo i sl.
Klikeri
Koja god da je varijanta u pitanju, cilj igrača je da pre protivnika ubaci svoj kliker u rupu ili, kako se to profesionalno kaže , „ROŠU“.
Prva varijanta klikera je sa velikom rošom koja se pravi u zemlji tako što se peta noge postavi na željeno mesto te se okreće u krug dok se ne izdubi rupa. Druga varijanta je na malu rošu koja se napravi tako što se kliker postavi na zemlju (mekanu) i stopalom se nagazi kliker koji napravi rupu veličine klikera u zemlji. Broj igrača može da se kreće od 2 pa naviše. Kao što rekosmo, cilj igre je ubaciti kliker u rošu pre protivnika a sama strategija može biti da oterate protivnika od roše tako što ćete gađati i pogađati njegov kliker svojim ili da se fokusirate samo na ubacivanje klikera.

Ćorave bake
Ova igra može da se igra u stanu, kući ili u prirodi. Ako ste u prirodi onda je pre toga potrebno definisati prostor u kome je dozvoljeno kretanje kako se igra ne bi pretvorila u bezkrajnu jurnjavu. Broj igrača može da varira od 4 pa naviše ali je uvak lepše sa što više. Pravila su vrlo jednostavna, “ćoravoj baki” se veže povez preko očiju I ona treba da uhvati ostale igrače vezanih očiju. Prilikom ove igre posebno treba obratiti pažnju na oštre predmete jer “se ćorava baka” kreće bez pomoći očiju. Cilj igre je da ćorava baka uhvati jednog igrača koji automatski postaje ćorava baka.

Ide maca

“Ide maca oko tebe, pazi da te ne ogrebe, čuvaj mi joj rep, nemoj biti slep, ako budeš slep, otpašće ti rep”.
Dobro poznata pesmica dok jedan od igrača ide oko grupe ostalih koji čuče u krugu licem okrenuti jedan ka drugome. Igrač koji ide oko kruga u ruci drži maramicu I na kraju pesmice ispušta maramicu iza nekoga od igrača koji je u obavezi da pojuri za igračem koji je ispustio maramicu I da ga uhvati. Ukoliko jureni igrač uđe u krug igrač koji je jurio postaje maca koja ide oko kruga.

 

Tekst: Tim USO,,Korak po korak”

Fotografija: http://www.nakladabombon.hr/proizvodi-vise/bombon-igraonica/igre/skolica-229